Kontakt
Vandra på Duse Udde, här är två vandrare på väg genom fin tall- och granskog

Vandra vid Vänern

Vandra vid Vänerns strand och på skärgårdsö med milsvid utsikt. Att vandra ett utmärkt sätt att upptäcka natur, historia och kulturliv. Vandra längs vackra leder i skog eller på skärgårdsö där varje steg bjuder på unika upplevelser, från det lilla i en vacker växt till panoramavyer över Vänerns vatten.

Vandra på Duse Udde, här är två vandrare på väg genom fin tall- och granskog

Vandra på Lurö - ön mitt i Vänern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Än idag syns spåren av Lurö rika historia i landskapet. Här finns ruiner kvar som avtryck från den tid Lurö var ett centrum i Vänerland. Du kan se bland mycket annat en medeltida kyrka i folkmun kallad "klosterruinen". På Lurö finns det flera utprickade vandringsleder från 1 - 10 km. Sammanlagt är det cirka två mil med leder om man räknar med alla stigar och gamla körvägar. Från fornborgen har man en vidunderlig utsikt över Luröarkipelagen, vid Stånguddens fyr syns Kinnekulle. Informationshäfte med karta finns att köpa på båten över till Lurö och på Luröbryggan. Luröbåten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kör reguljära båtturer från Ekenäs till Lurö med start på midsommardagen fram till slutet av augusti. Förboka din plats! Utgångspunkt för vandring beror på avstigningsplats.
Läs mer om skärgårdarna Luröskärgårdens Natur- och Kulturförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vandra på Duse Udde, här är två vandrare på väg genom fin tall- och granskog

Vandra på Ekenäs

Vandra vid Vänerns strand på Ekenäs, Värmlandsnäs. Du kan välja att gå hela spåret eller delar. Start för vandringsleden är vid Ekenäs camping. Vandringsleden går runt hela udden med en extra led tvärs över så du kan gå kortare vandring. Den första sträckan till Ladholmen är ca 1 km lång och är tillgänglighetsanpassad med spångarna bland annat. Notera spångarna har inga räcken. På Värmlandsnäs sydspets får du panoramavyer utöver Eskilsäters skärgård. Den östra delen går delvis över rötter och berg, missa inte att gå ut till Sohuvudsudden där du får en än mer storslagen vy. Härifrån ser du nationalparken Djurö i öster, Kinnekulle och Lurö skärgård i syd. Leden viker av och du går genom skog och längs med fält tillbaka till campingen. Du kan också gå ut till Åkershus och gå på den allmänna vägen tillbaka till campingen. Här finns karta över vandringsleden , 5.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Vandra på Duse Udde, här är två vandrare på väg genom fin tall- och granskog

Vandra till Villkorsberget

Vandra på Värmlandsnäs. På Villkorsberget låg en gång en fornborg, den enda som har undersökts arkeologiskt. Borgen kan ha varit en slags befäst gård, den var cirka 170 meter lång, bestående av vallar och murar av jord och sten. Vallarna har varit försedda med en palissad av trä, innanför vallarna fanns uppbyggda terrasser av sten och jord. Terrasserna har sannolikt byggs för att inrymma hus. Någon gång mellan år 400–600 brann borgen ner för att aldrig byggas upp igen. Idag kan du se spår i terrängen vart borgen legat. Från Villkorsberget har du milsvid utsikt över Vänern. Längd: cirka 2 km. Kupering: Lätt - måttlig. Karta finns i plusbox.

Vandra på Duse Udde, här är två vandrare på väg genom fin tall- och granskog

Vandra Säffle stad - Duse Udde , 675.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Vandra och cykla längs Byälven till Säffles pärla vid Vänerns strand - Duse Udde. Gång- och cykelbanan går genom skogsdungar, fält och parker som Krokstad Herrgårds engelska park med lummig grönska och längs älven. Herrgården är idag en boendeanläggning med restaurang. På Duse Udde finns promenadstråk, minigolf, volleybollplan med mera. Passa på att ta ett dopp vid klippor och sandstrand. I den över hundra år gamla fyren finns idag restaurang med fantastisk vy över Vänerhavet. Det finns fler vandringsleder i området. Underlag; grus och asfalt. Karta finns i plusbox.

Vandra på Duse Udde, här är två vandrare på väg genom fin tall- och granskog

Vandra på Duse Udde , 1.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Duse Udde har härliga vandringsleder som passar barn, hela familjen och för dig som vill ha lite svårare terräng. Från Ideberget får du en fin vy över Byälven. Vandring genom omväxlande skog och öppna fält. Kuperad terräng på stigar över berg där spångar underlättar vandringen. Lederna korsar allmän väg. Längd: från 1,6 km - 8,3 km. Kupering: Mycket lätt - stark. Spårtavlan vid servicehuset på campingen. Karta finns i plusbox.

Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

    Västra Storgatan 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2022-05-04