Bild
Kontakt

Vandra i Nysäter

Hösås Naturreservat

Naturreservatet Hösås är länets minsta och hyser ett av Värmlands få askbestånd. Askarna hör till de nordligaste förekomsterna i Skandinavien. Leden går genom den glesa askskogen och väl uppe på Hösåsen är det en fantastisk utsikt över landskapet. Vid vackert väder ser du över Vänern ända till Kinnekulle. På våren kan du njuta av den praktfulla vårfloran då vitsippor och blåsippor blommar. Asken var ett kulturellt viktigt träd både i mytologin och som foder till djur genom så kallad hamling. Hamling är en gammal teknik som innebär att grenar beskärs med regelbundna intervaller för att torkas med löven på. Den mest kända asken är Yggdrasil, världsträdet i den nordiska mytologin.

Vägbeskrivning: Från Säffle kör väg 175 mot Arvika. Följ skyltning mot Nysäter, genom samhället. Infart till reservatet på vänster sida, följ grusväg till höger.

Antal leder: 1
Längd: 2 km, enkel väg
Tillgänglighetsanpassad: Nej
Parkering: 1 km från infart
Vindskydd: Ja

Motionsspår

I Nysäter finns fina slingor i motionsspår. Vintertid spårar man upp fina skidspår, det är väldigt populärt bland unga som gamla.

 • Elljusspår 700 meter
 • Elljusspår 2,5 km

Röde Orm

Vid Värmlands vikingacenter finns en vandringsled med för barn, Röde Orm. Denna startar i närheten av båthuset och går in i skogen fram till den lilla hembygdsgården

Kontakt
 • Säffle Turistinformation

  Säffle Turistinformation

  Kommunledningskontoret

  0533-68 10 10

  Västra Storgatan 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2021-06-21