En man paddlar kajak på spegelblank sjö mellan små kobbar, öar och skär i Glaskogen naturreservat
Kontakt

Vandra i Långserud och Lönnskog

Vandra i orörd, rofylld och vacker natur, längs tjärn och sjöar och upp på höjderna. Förbi kulturminnesplatser som gamla torp, där marken en gång odlades, genom trolsk gammelskog med mängder av rara växter. Hitta din favorit bland vandringslederna, du kan välja mellan lätta till mer krävande leder. Lönnskog ligger nära Glaskogen Naturreservat. 

PDF-karta över lederna i Lönnskog finns att öppna och ladda ner. Översiktskartan visar på ett ungefär vart lederna startar, nästan alla leder utgår strax nedanför Elofsbyns vandrarhem & lägergård.

Korset hittades 2013. Frågorna blev många - Vem hade rest det höga träkorset? Det är idag välbesökt och det är inte konstigt; Träkorset är mycket vackert med sniderier.

Korset i Långserud

Korset hittades 2013. Frågorna blev många - Vem hade rest upp det flera meter höga träkorset? Varför på denna plats? I flera år har gåtan om det mystiska träkorset gäckat invånarna och besökare i Långserudstrakten. Det är idag välbesökt och det är inte konstigt; Träkorset är mycket vackert med fina sniderier. SVT gjorde ett reportag 2014 om korset och då var inte frågorna besvarade. År 2016 hittade SVT en person som säger att han har rest det: Han heter Pjotr och är ryss som bor i Litauen. Korset reste han som tack till alla personer som hjälpt honom här i Värmland. Trävirket är från Kaliningrad och korset gjordes av en berömd litauisk konstnär. Korset väger ca 350 kilo. Läs mer i reportaget om Pjotr på SVT Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta på sköna skor för vandring och vandra på fina leder i Lönnskog.

Vandra till Gillertjärn, Långserud

En försänkning mellan två bergsbranter leder dig sista biten fram till Gillertjärnet, mitt i det trolskt sköna lilla naturreservatet. Tjärnet, med sina vita näckrosor och täta buskage av starkt doftande pors utmed stränderna, uppenbarar sig som ett svart öga i skogen. Området kring det lilla tjärnet har sedan lång tid varit känt för sin rika förekomst av idegran. Läget vid norra kanten av idegranens utbredningsområde i Sverige gör lokalen principiellt intressant. I reservatet finns det även en rad ovanliga blomväxter, t.ex. trolldruva, skogsvicker, backvial, vippärt och en rik och skyddsvärd flora av lavar, mossor och svampar. Längd: ca 1,5 km. Information om naturreservatet och karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta på sköna skor för vandring och vandra på fina leder i Lönnskog.

Vandra till Stenbyhöjden, Lönnskog

I Lönnskogsbygden har det funnits befolkning sedan medeltiden. Lederna ger naturupplevelser i både stort och smått med utsiktspunkter med vyer över blånande berg och trolsk gammelskog. . Vandringsleden Stenbyhöjden är en kort tur. Den har en längd av ca 1,8 km. Från Stenbyhöjden kan man se ett flertal vattendrag och även röken från Gruvöns bruk i Grums. I närheten av Elovsbyn Lägergård finns en översiktskarta över vandringslederna i området inklusive naturreservat. Kupering: Lätt - mycket stark. Karta hittar du i plusboxen.

Vandra upp på en av Säffle kommuns högsta punkter som ligger mellan 190 och 307 meter över havet. Njut av utsikten från det öppna området högst upp på Ulvfjället.

Vandra i Ulvfjället Naturreservat, Lönnskog

Reservatsområdet ligger på en av Säffle kommuns högsta punkter, mellan 190 och 307 meter över havet. Utsikt från det öppna området högst upp på Ulvfjället. Reservatet består av äldre barrskog med bitvis högt inslag av lövträd, också ungskogar med spridda gamla aspar, björkar och tallar som lämnats vid avverkning. Naturvärdena utgörs av skogsmiljön där vissa delar under lång tid stått opåverkade av människan. Reservatet bildades för att bevara en naturskog med dess flora och fauna, med inslag av sällsynta och hotade arter. Vägbom är öppen för reservatsbesökare från 15 maj till 15 september. Tänk på att inte åka in om bommen är öppen före eller efter dessa datum, det kan vara skogsarbetare eller älgjakt i skogarna runt reservatet som när de lämnar stänger bommen så du inte tar dig ut med bilen. I närheten av Elofsbyn vandrarhem finns en översiktskarta över vandringslederna inklusive naturreservat. Karta hittar du i plusboxen.

Det är inte guld allt som glimmar! Stoneguldgruvan är ett säreget utflyktsmål som tillsammans med lite förkunskaper ger en rik behållning.

Vandra till Stoneguldgruvan

I Lönnskogbygden har det funnits befolkning sedan medeltiden. Det har genom åren funnits en del andra intressanta verksamheter här som guldbrytning i Kniphöjden. Stoneguldgruvan är ett säreget utflyktsmål som tillsammans med lite förkunskaper ger en rik behållning. Vandringsleden går över Kniphöjden med en rastplats med fantastisk vy över landskapet. Guldgruvan ligger i Kniphöjden den togs upp 1910 med hjälp av dynamit och den blev ca 21 meter djup. I närheten av Elofsbyn Lägergård finns en översiktskarta över vandringslederna i området inklusive naturreservat Längd: cirka 5 km. Kupering: Lätt - mycket stark. Karta hittar du i plusboxen.

Reservatet består av äldre barrskog med bitvis högt inslag av lövträd. Naturvärdena utgörs av skogsmiljön, där vissa delar under lång tid stått opåverkade av människan.

Vandra i Segoltorpshöjden Naturreservat

Reservatet består av äldre barrskog med bitvis högt inslag av lövträd och yngre lövrika skogar. Naturvärdena utgörs av den naturskogsartade skogsmiljön, alltså äldre skogar som uppkommit genom naturlig föryngring, där vissa delar under lång tid stått opåverkade av människan. I närheten av vandrarhemmet i Elofsbyn finns översiktskarta över vandringslederna i området inklusive naturreservaten Segolstorpshöjden och Ulvfjället samt Bjursjöhöjden.
Vandringsleden i reservatet Bjursjöhöjden är numera borttagen. Vägbom är öppen för reservatsbesökare från 15 maj till 15 september. Tänk på att inte åka in om bommen är öppen före eller efter dessa datum, det kan vara skogsarbetare eller älgjakt i skogarna runt reservatet som när de lämnar stänger bommen så du inte tar dig ut med bilen.Karta hittar du i plusboxen.

Vandringsleden till Stenbyälvens grillplats är en kort tur, perfekt för dig som vill ta en kortare tur med fikakorgen.

Vandra till Stenbyälven

Vandringsleden till Stenbyälvens grillplats är en kort tur, perfekt för dig som vill ta en kortare tur med fikakorgen. Den är cirka ca 1,8 km. Här finns det grillplats, vindskydd och kolarkoja. Stenbyälven är ett av Värmlands mest värdefulla vatten. Dess naturvärden ligger främst i förekomsten av stationär bäcköring samt den sällsynta bäckbaggen Stenelmis canaliculcata. Länsstyrelsen har utfört kalkningar sen 80-talet för att uppnå de bra vattenvärden som finns i vattendraget idag. Kupering: lätt. Leden startar nära Elofsbyn lägergård och vandrarhem. Det finns en översiktskarta över vandringslederna i området inklusive naturreservat i närheten av lägergården. Karta hittar du i plusboxen. 

Vandringsleden till Nordtorp är den längsta vandringsleden i Lönnskog och erbjuder allt från bergshöjder och stränder vid tjärnar till djupa skogar.

Vandra till Nedre Nordtorp

Vandringsleden till Nordtorp är den längsta vandringsleden i Lönnskog och erbjuder allt från bergshöjder och stränder vid tjärnar till djupa skogar, den passerar också flera kulturminnesplatser. Vandringsleden går längs sjön Fjällsjön, det finns fler sjöar och tjärn i närområdet; Södra och Norra Basterudstjärnet, och Krokvattnet. Leden som går genom Segelstorpshöjden Naturreservat startar i närheten av Elofsbyn lägergård och vandrarhem finns översiktskarta över vandringslederna i området inklusive naturreservaten Bjursjöhöjden, Segolstorpshöjden och Ulvfjället.Längd: 15 km, enkel väg. Kupering: Lätt – stark. Vägbom är öppen för reservatsbesökare från 15 maj till 15 september. Tänk på att inte åka in om bommen är öppen före eller efter dessa datum, det kan vara skogsarbetare eller älgjakt i skogarna runt reservatet som när de lämnar stänger bommen så du inte tar dig ut med bilen. Det finns även en kortare vandring då man med bil tar sig till naturreservatets område.
Karta hittar du i plusboxen.

Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

    Västra Storgatan 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2022-05-06