Bild
Kontakt

Stefan Ferger 60 år

Stefan Ferger är företagsledaren som föddes på Säffle BB 1961 och har sedan bott kvar här i hela sitt liv. Han tar sin nyblivna titel som 60-åring med ro. ”Jag märker att folk lyssnar lite extra nu när jag är äldre”. Han äger ett företag som tar honom jorden runt och han har många fina minnen från hans uppväxt och liv i Säffle att bjuda på.

Stefan Ferger startade Ljudmakaren för ungefär 33 år sedan, ett företag som levererar teknik och personal för event, konsert och föreläsningar över hela världen. Ljudmakaren har byggt upp en teknikstab med fyra heltidsanställda och mängder av utrustning. Under en period var Stefan lärare på estetprogrammet med ansvar för ett skolprojekt där ungdomar lärde sig hantera ljudteknik vid arrangemang. ”Det var så roligt när det tändes en låga hos eleverna, två av dem arbetar faktiskt hos mig idag”.

De flesta av Ljudmakarens uppdrag är ju långväga och man kan fundera på varför företaget har Säffle som utgångspunkt? ”Det finns en anledning till att vi är kvar här i Säffle. Det beror på kärleken till kommunen”

Berätta om någon Säfflebo som har betytt mycket för dig?

Det finns många! En person som betytt mycket för mig är Göran Eriksson, som var lärare på Tegnérskolan och som uppmärksammade mig och vad jag gillade. Jag fick ha hand om mysrummet på skolan och göra i ordning det med ljud och ljus.”

En annan person som påverkat Stefans val i livet är Jimmy Östlund i Pal Ritz and The Piccolos. ”Han bodde här på 70-talet, och hans dåvarande band skulle spela på Mârten som på den tiden låg på Flå. Jag träffade på Jimmy och bandet på Flå, under deras framträdande såg jag att det välte ett stativ på scenen som jag sprang och tog upp. Efter det hängde jag med dom på turné.

Vill du tipsa om en härlig plats i Säffle som du tycker andra ska besöka?

Naturen, det är väldigt fint runt Sund och älven. Och när det kommer folk utifrån och man tar med dem till Stenmagasinet så tycker de att det är väldigt fint och vackert i Säffle. Man själv blir lite hemmablind men man märker när man hör från andra. Det syns verkligen vilket framtidstro det var på 60-talet. Centrum i Säffle är så stort”.

Vilket är ditt bästa Säffleminne?

Milleniumfirandet på torget är ett av mina bästa minnen. Det var svinkallt och mycket folk, samma sak när Säffle fyllde 50 året efter, det har varit roligt”.

Stefan minns även Dusekvällar med Stig-Arne Söderman och Thore Skogman. Stadsloppet och Lejonruset som har varit ren glädje. Han har själv sprungit Lejonruset flera gånger.

På ett jobbplan tänker Stefan att han vill medverka med kvalitet som ger glädje åt andra människor. ”Det är där vi vill vara, ska vi göra något så ska vi göra det bra”. I ideella sammanhang stöttar Stefan gärna Blomsterfonden med att ställa upp med både teknik och personal till arrangemang som samlar in pengar hit.

I pandemitider när det mesta av Ljudmakarens arbete ligger nere och hela personalstyrkan är permitterad så har ett nyfunnet intresse, nämligen att spela bowling med sin son varje onsdag. Köra motorcykel är också något Stefan gör på fritiden. ”Jag har rest mycket med motorcykel i Europa, när det inte är pandemin”. I sommar är tanken att han ska bestiga Norges högsta topp Galdhöpiggen tillsammans med Jörgen Nordmarker, en god vän. ”Det beror på om gränserna öppnas”. Vandring och promenader ligger varmt om hjärtat och Stefan försöker ta en längre vandringstur varje helg.

Kontakt
 • Kulturförvaltningen

  Kulturförvaltningen

  Kulturförvaltningen

  0533-68 16 61

  Kanaltorget 3, Säffle

 • Katarina Kristoffersson

  Kulturchef

  Kulturförvaltningen

  0533-68 15 08, 076-631 55 08

  Kanaltorget 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2021-07-22