Bild
Kontakt

Finn Hjelmström 80 år

Finn Hjelmström har bott sammanlagt 71 år av sina snart 80 i Säffle. Två gånger har han lämnat Säffle för annan ort, men alltid återvänt. Mest tack vare alla minnen från sin fina uppväxt i staden och fritidshuset som han har här.

Berätta om ett möte med en annan Säfflebo?

Tillvaron är full av trevliga möten med Säfflebor, men det möte jag skulle vilja ha gjort, kan inte bli av; mitt möte med Bertil Harding. En fascinerande person, som inte hade långt mellan idé och handling. Inte alltid blev det bra, men för det mesta lyckades han med vad han företog sig”. Finn är aktiv i Säfflebygdens hembygdsförening och har där hållit föredrag om Bertil Harding som bodde på Värmlandsnäs i sin ungdom. ”Jag skulle vilja ha honom som middagsgäst” säger Finn.

Har du nån favoritplats i Säffle som du vill tipsa andra om?

Säffle kommun är till ytan stor och kan erbjuda många fina miljöer. Vänerns skärgårdar är dock enligt min mening den största tillgången och då speciellt Lurö skärgård”. Finn berättar om Lurö och att, precis som idag, även förr i tiden var fantastiskt. Som ett mikrosamhälle. Det var ett helt fungerande samhälle med skola, affär och tegelbruk. Mitt ute i Vänern! Spåren av det gamla tegelbruket är fortfarande kvar”. Att vandra runt på fina Lurö är något han vill lyfta fram, med tystnaden och avsaknaden av motorljud.

Vill du berätta om ett trevligt Säffleminne?

Mitt bästa Säffleminne är min uppväxt och detta är kanske den främsta orsaken till att jag har sökt mig tillbaka. Jag föddes under kriget och min uppväxttid präglades av efterkrigstidens optimism. Växte upp i ett nybyggt hyreshus med arkitektritad innergård med rosrabatter och många barn. Det fanns alltid någons mamma hemma som såg till oss, servade oss med saft och bullar och tröstade oss när det behövdes”, berättar Finn.

Finn Hjelmström var också med när Säffle blev stad. Något han beskriver som en gnistrande kall nyårsnatt med glögg och fyrverkeri. ”Då var jag nio år och det var fantastiskt”. Vid nyårsskiftet året innan fick Sverige två nya städer: Oxelösund och Hagfors. Vilket skapade ett stort intresse. I dagstidningarna hemma läste Finn om att Säffle var näst på tur att få stadsrättigheter. Förväntningarna var höga!

Under själva nyårskvällen serverade lottorna i Säffle korv med bröd. Det bjöds även på gratis bio! ”Jag noterade att det var fotografering på gång; en man bar kameran och en annan kånkade på blixtaggregatet, stort och förmodligen lika tungt som en drickback. Jag smet framför kameran precis när blixten brann av – och ser man på: jag hamnade i tidningen, i VF. Någon bio blev det inte.” berättar Finn och bilden kan ni se längre ner på sidan där Finn är pojken längst ner i bild.

När det var dags för fyrverkeriet som skulle markera att Säffle Köping hade förvandlats till Säffle Stad var jag hemma på balkongen med perfekt utsikt över vattentornet. Ett praktfullt vattenfall och Säffle Stad 1951 i eldskrift avslutade det imponerande fyrverkeriet”.

Bild från nyårsafton 1950.

Kontakt
 • Kulturförvaltningen

  Kulturförvaltningen

  Kulturförvaltningen

  0533-68 16 61

  Kanaltorget 3, Säffle

 • Katarina Kristoffersson

  Kulturchef

  Kulturförvaltningen

  0533-68 15 08, 076-631 55 08

  Kanaltorget 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2021-06-17