Bild
Kontakt

Björn Richter 40 år

Björn Richter 40– åringen med många järn i elden

Med förkärlek till båtar, fiske och vatten var valet inte svårt att välja en karriär inom flottan. Efter militärtjänstgöring inom marinen fortsatte Björn att utbilda sig till yrkesofficer inom försvarsmakten, men efter en tid som stationerad på Muskö/ Berga, med Stockholm som bostadsort, blev längtan från storstaden för stor. Flyttlasset gick till Göteborg och en treårig sjöingenjörsutbildning på Chalmers.

Berätta om ett trevligt möte med en Säfflebo?

”Mitt trevligaste möte med en Säfflebo är naturligtvis när jag träffande min blivande fru Jenny på järnvägsstationen i Säffle. Jag var på väg till Göteborg och Chalmers och Jenny bodde i Lerum/ Floda vid det tillfället. Vi är båda från Säffle, men våra vägar hade inte riktigt korsats förrän när vi båda stod där och väntade på tåget mot Göteborg, ett möte som har resulterat i både bröllop och 2 barn.”

Paret Richter Andrén valde senare att flytta närmre Säffle, närheten till deras föräldrar och möjligheten att ge barnen en trygg uppväxt lockade. De bosatte sig till en början i Åmål men efter några år gick flyttlasset tillbaka till Säffle.

” I en större stad får man mycket serverat när det gäller både kultur, nöje och restauranger, men här i Säffle får man andra saker serverat såsom läget nära Vänern och all vacker natur. Samverkan mellan företag, föreningar, privatpersoner och kommun är också något som är unikt för Säffle.”

”När jag ville hyra Smedjan vid Sunds Herrgård så var det snabba beslut och korta vägar”, säger Björn.

För i smedjan händer det grejer och bland svetsar, skärbrännare, fräsar och en svarv, låter Björn sin kreativa sida flöda.

Jag kan inte rita men jag ser i bilder och jag gillar att bygga och utveckla, så grovsmidet passar mig utmärkt. Det är i stort sett bara beställningsjobb som jag gör, allt ifrån unika bordunderreden till reservdelar för maskiner”, berättar Björn.

Återbruk verkar också vara något som ligger Björn varmt om hjärtat.

”Jag gillar att ta vara på och rädda gamla saker, som tex maskiner och på senare år även byggnader. Till mitt försvar måste jag säga att jag använder de flesta av dem. Ladan på Sund är just ett sådant räddningsprojekt. Just nu är ladorna till stor del förvaring, men framöver är det tänkt att vi ska använda delar av dem till träverkstad och i tankarna finns också att hyra ut ytor till andra entreprenörer.”

Vill du tipsa om en härlig plats i Säffle som du tycker att andra ska besöka?

”Då min uppväxtby, Långserud, ligger mig väldigt varmt om hjärtat så måste det ju vara Naturbyn i Långserud, den har ju allt, vattnet, lugnet, miljön, ja bara så mycket gött! I centralare Säffle måste man besöka Krokstad. Miljön med parken, allèn och de vackra byggnaderna är fantastisk och smakupplevelserna man får om man syr ihop något med den duktiga entrepenören på plats är i världsklass. ”

Vilket är ditt bästa Säffleminne?

”Det är såklart mötet med min fru på tågstationen för massa år sedan!. Tänker man ännu längre tillbaka så måste jag säga att Kanalparksdiscona var riktigt roliga minnen från skoltiden.” Kanalparksdiscona anordnades för högstadiet ca 4 gånger per sommar med start vid skolavslutningen.

Att Björn har många järn i elden råder det ingen tvekan om, strax efter vårt möte är det dags för honom att åka till jobbet som teknisk chef i ett norskt rederi. Utgångspunkten är Aberdeen och fartyget Edda Fram.

Vi är 13 personer som jobbar på Edda Fram , fartyget är ett så kallat supply fartyg och vi jobbar med att leverera utrustning till offshoreplattformar i Nordsjön. Numera bär man i vanliga kläder ombord, men på högtidsdagar, såsom t ex 6 juni och 17 maj, då bär jag uniformen,” berättar Björn med stolthet i rösten.

Utsikt från Björns arbetsplats på fartyget Edda Fram. Foto: Björn Richter

Kontakt
 • Kulturförvaltningen

  Kulturförvaltningen

  Kulturförvaltningen

  0533-68 16 61

  Kanaltorget 3, Säffle

 • Katarina Kristoffersson

  Kulturchef

  Kulturförvaltningen

  0533-68 15 08, 076-631 55 08

  Kanaltorget 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2021-09-24