Stöd i hemmet för vuxna

Se och jämför vård och omsorg om äldre:

Äldreguiden är en webbplats på Socialstyrelsen där man kan jämföra äldreboenden och äldreomsorg i Sverige. Den riktar sig främst till närstående och äldre som kommer i kontakt med äldreomsorgen.

Stöd och hjälp vid tillfällig vistelse i annan kommun

Riksdagen har beslutat att den kommun där du är bosatt, ansvarar för beslut och kostnad för t ex hemtjänst när du vistas i annan kommun.

Om du t ex har hemtjänstinsatser och planerar att åka till sommarstugan i annan kommun, så tar du kontakt med biståndsenheten i din hemkommun. Biståndsenheten hjälper dig med kontakten med den kommun du ska vistas i. Biståndsenheten ger vistelsekommunen i uppdrag att utföra de insatser som du har beslutade i hemkommunen.

Eftersom det krävs planering för att få insatser att fungera i en annan kommun, bör du kontakta biståndsenheten i god tid före din resa.

• Agneta A Pettersson

Avdelningschef äldreomsorg