Bild
Kontakt

Anhörigstöd

Att vara anhörig, vän eller arbetskamrat till någon med alkohol/tablett/ narkotikaproblem kan vara påfrestande. De som finns runt omkring en beroende lider ofta av att se någon som man bryr om sakta förstöra sig själv och sin livssituation. Ibland försämras livskvaliteten allvarligt för såväl parnter som barn, föräldrar, syskon och andra närstående till den som har drogproblem.

Eftersom den beroende ofta förnekar att det finns ett problem, så kan livssituationen bli mycket besvärlig för alla inblandade.

Många gånger innebär ett liv tillsammans med en missbrukare att du under lång tid sakta flyttat dina gränser. Detta brukar ske gradvis så att du inte märker att det händer förrän det har gått väldigt långt. Att återigen börja sätta gränser och åter börja lyssna till sina egna värderingar kan vara svårt.

Oavsett, vad den som har ett drogproblem väljer att göra, så har du alltid valet att gå din egen väg. Detta är dock lättare att säga än att leva efter.

Du kan inte hindra den missbrukande (i alla fall inte med någon större framgång) från missbruka/droga. Men du kan ställa villkor.

Önskar du stöd och hjälp kan du välja mellan enskilda samtal, anhörigstödsgrupp och/eller prata med andra i en liknande situation via något som heter En bra plats. Du kan också kontakta Al-Anon. För mer information se nedan.

Du är naturligtvis också välkommen att kontakta någon av oss andra som arbetar på Alkoholpolikliniken om du har frågor och funderingar kring missbruk och beroende.

Enskilda samtal

Samtalen sker med en erfaren samtalspartner och ofta används Carina Bångs självhjälpsmanual som grund. Självhjälpsmanualen kan du även arbeta med på egen hand. Du hittar manualen härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anhörigstödsgrupp

Antal träffar; 6
Tid; cirka 2 timmar
Deltagare; max 6-8 personer
Ledare; 1-2 personer

  • Vi lyssnar på varandra.
  • Vi delar tiden.
  • Vi ger inte råd till varandra eller hur andra ska tänka.
  • Ledaren är inte lärare, utan står för strukturen.
  • Vad som sägs i gruppen stannar i gruppen.
  • Var och en får berätta om sin situation, utifrån vad man anser att man vill dela med sig.

0532-77 70 79 - Anhörigstödsgruppen drivs av Ungdoms- och vuxencentralen i Åmål

Allt är kostnadsfritt.

Al-Anon i Karlstad

Finns på Herrgårdsgatan 7, måndagar kl. 19:15-20:45.

Aca Karlstad, Norrstrands församlingslokaler, torsdagar lunchmöte 12:00-13:00 samt söndagar kl. 16:00-17:30.

Kontakt
  • Alkoholpolikliniken

    Alkoholpolikliniken

    Socialförvaltningen

    0533-68 10 00 till kommunens växel

    Ingen e-post tillgänglig

    Sundsgatan 1, Säffle (fd sjukhuset våning 6)

    Tider för Öppen mottagning
    Måndag 13:00-15:00
    Onsdag 13:00-15:00
    Fredag 10:00-12:00

    Kvällsöppet
    Måndagar 17:00-19:00
    Det är endast till dig som arbetar eller studerar dagtid. Om du vill besöka oss på kvällen behöver du ringa och boka en tid.

Senast uppdaterad • 2020-01-20