Två medarbetare från Säffle räddningstjänst går nedför en trappa i Säffle brandstation
Kontakt

Förebyggande och tillstånd

Räddningstjänstens uppdrag är att förebygga olyckor och bränder samt att hjälpa dig om du råkat ut för en olycka eller brand.

Vi utför myndighetsutövning genom tillsyn enligt Lagen (LSO 2003:778) om skydd mot olyckor och Lagen (LBE 2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor samt tillståndsgivning enligt LBE. Vi svarar på remisser till serveringstillstånd enligt alkohollagen och på remisser i plan-och byggärenden.

Nedan kan du klicka vidare på de olika lagarna och annan viktig information för att läsa mer om hur vi arbetar med dessa. Du hittar också tillståndsansökningar för brandfarliga och explosiva varor, ansökan och checklista om tillfällig övernattning.


I lagen om skydd mot olyckor finns det beskrivet hur kommunen och räddningstjänsten ska arbeta med förebyggande verksamhet bla, tillsyner och rådgivning i olika verksamheter. I föreskriften från MSB 2021:8 beskrivs det på ett tydligt sätt vilka prioriteringar som styr vilka verksamheter som ska tillsynas i första hand och det anpassas till de lokala förhållandena.

Vårt förebyggande arbete enligt LSO delas upp mellan utbildning, information, rådgivning och tillsyner. Vid våra tillsyner kontrollerar vi både det byggnadstekniska och det organisatoriska brandskyddet. Om det upptäcks brister i verksamheternas brandskydd kan räddningstjänsten meddela ett föreläggande med krav på att åtgärda bristerna. Föreläggande kan förenas med förbud eller vite. Man har alltid rätt att överklaga räddningstjänstens föreläggande till länsstyrelsen. I själva föreläggandet står det beskrivet hur man går tillväga för att överklaga.

I vissa fall behöver du söka tillstånd för att hantera brandfarliga och explosiva varor, samt anmäla föreståndare. Detta gör du till räddningstjänsten inom kommunen. Här har vi samlat information om de tillstånd du kan söka:


 

Under uppbyggnad

  •  

 

Skolor, bygdegårdar och liknande lokaler är inte anpassade för övernattning. Om tillfällig övernattning ska ske i sådana lokaler måste särskilda regler följas för att det ska ske på ett säkert sätt.

En anmälan måste ske senast 5 dagar innan övernattningen äger rum. För anmälan, riktlinjer och checklista klicka vidare på länken nedan.

Systematiskt brandskyddsarbete innebär att din organisation planerar, utbildar, dokumenterar, kontrollerar och följer upp brandskyddet i en byggnad eller i en verksamhet. En viktig del är att klargöra mellan fastighetsägare, nyttjanderättshavare och entreprenörer vem som ansvarar för vad.

Alla ägare och nyttjanderättshavare till byggnader och anläggningar är skyldiga att vidta tillräckliga åtgärder för att förebygga brand samt förhindra och begränsa skadorna om en brand skulle uppstå. Det allmänna rådet om systematiskt brandskyddsarbete, SRVFS 2004:3, reglerar hur brandskyddsarbetet bör se ut. Det kan vara både tekniska och organisatoriska åtgärder. För att uppfylla kraven ska du bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete under hela den tid då byggnaden eller anläggningen används. Du kan själv välja tillvägagångssätt. Antingen gör du det själv eller tar hjälp av konsulter eller andra experter. Vinsten med att sköta det själv är att du får större kunskaper om ditt brandskydd och hur det påverkar verksamheten. En viktig del är att klargöra mellan fastighetsägare, nyttjanderättshavare och eventuella entreprenörer vem som ansvarar för brandskyddet. Mer ingående information om vad som gäller hittar du i Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor. Det är viktigt att ert systematiska brandskyddsarbete är anpassat efter just er organisation. Det ska användas i vardagen och inte bara bli en pärm som står i bokhyllan, så se till att göra det enkelt och anpassat till just er. Se vår checklista för systematiskt brandskyddsarbete nedan och vårt förslag på vad ett systematiskt brandskyddsarbete bör innehålla.

Checklista , 351.2 kB.

Systematisktbrandskyddsarbete upplägg , 371.5 kB.

Under uppbyggnad

Kontakt
  • Mattias Larsson

    Räddningschef

    Kommunledningskontoret

    0570-826 28, 076-803 79 99

    Norrlandsvägen 33, Säffle

  • Magnus Hernerud

    Platschef Räddningstjänsten Säffle

    Kommunledningskontoret

    0533-68 17 22

    Norrlandsvägen 33, Säffle

Senast uppdaterad • 2025-01-02