Kontakt

Fler hjärtstartare i kommunen

När en person får ett plötsligt hjärtstopp är tiden knapp. För varje minut som går utan behandling minskar chansen till överlevnad med ca 10 %. Men med rätt kunskap och rätt utrustning kan man göra mycket. Fler och fler aktörer i Säffle Kommun skaffar nu hjärtstartare.

En hjärtstartare är en apparat som kör ström genom hjärtat, och på så sätt finns det chans för hjärtrytmen i ett "dött" hjärta att komma igång igen. Tidigare var det bara Ambulans samt Räddningstjänsten i Säffle kommun som hade sådana här apparater, men nu skaffar fler och fler arbetsplatser hjärtstartare.

- I Säffle så har Somas AB haft hjärtstartare sedan tidigare. Men nu har även Simhallen, Sporthälla, Somashallen och Volvo Bussar AB skaffat hjärtstartare, säger Karsten Herskind som utbildar i Hjärt- och lungräddning på Räddningstjänsten i Säffle.

Varje år dör mer än 15 000 människor av plötsligt hjärtstopp i Sverige. Av dessa dör 2/3-delar utanför sjukhus. De flesta av dessa hade kunnat räddas om hjälpen nått fram i tid. För en person som drabbats av det vanligaste akuta hjärtfelet kammarflimmer så har man ca 75 % chans att överleva om man får igång hjärtstartaren inom 3 minuter. Därför är det otroligt värdefullt att dessa apparater redan finns ute på arbetsplatserna.

Hjärtstartaren är halvautomatisk, vilket innebär att den är mycket lätt att använda. Det är hela tiden en högtalarröst som berättar vad man ska göra, och det kommer ingen ström om inte personen verkligen har ett hjärtstopp.

- Vi utbildar ändå några ansvariga som ska kunna ha ansvar för hjärtstartaren om en olycka skulle inträffa. Utbildningen tar ungefär 6 timmar och genomförs på brandstationen, säger Karsten.

Och Karsten hoppas på att fler och fler kommer att skaffa hjärstartare.

- Förhoppningsvis kommer det rädda liv i framtiden! Det finns redan exempel runt om i Sverige där man lyckats få igång ett hjärta på människor som fått hjärtstopp.

En hjärtstartare kostar ca 18 000 kr. Räddningstjänsten säljer inte apparaten, men bistår gärna med tips, råd och utbildning för den som önskar.

Om du vill läsa mer om hjärtstopp, och om vad du kan göra om det drabbar någon i din närhet så finns information på Om olyckan är framme. Öppnas i nytt fönster.

Kontakt
 • Mattias Larsson

  Räddningschef

  Kommunledningskontoret

  0570-826 28, 076-803 79 99

  Norrlandsvägen 33, Säffle

 • Magnus Hernerud

  Platschef Räddningstjänsten Säffle

  Kommunledningskontoret

  0533-68 17 22

  Norrlandsvägen 33, Säffle

Senast uppdaterad • 2020-01-28