Grannsämja
Kontakt

Trivsel

Ett boende i flerbostadshus kräver ett ömsesidigt hänsynstagande till sina grannar. Här nedan har vi listat frågor som rör trivsel och störningar.

Rökning

Rökning i lägenheter och på balkonger är en återkommande anledning till synpunkter från våra hyresgäster. Här svarar vi på de frågor som oftast dyker upp.

Får man röka i sin lägenhet eller på balkongen?
Rent juridiskt kan SäBo inte hindra sina hyresgäster att röka i dessa utrymmen. Samtidigt är hyresgästen också skyldig att vårda lägenheten. Det innebär att du måste göra ditt bästa för att begränsa de skador som röken kan orsaka på lägenheten. Annars kan du bli skyldig att betala skadestånd vid avflyttning. Man får inte röka i gemensamma utrymmen som t.ex. trapphus och tvättstuga.

Jag störs av att min granne röker, vad kan jag göra?
Det bästa är att ta en dialog med grannen om problemet. Förhoppningsvis kan ni komma överens om en godtagbar lösning som gör båda parter nöjda.

Rökning vid lekplatser
Lekplatser är från och med den 1 juli 2019 helt rökfria (förbudet gäller även e-cigaretter). Detta på grund av en ny tobakslag som reglerar rökning på utomhusområden som allmänheten har tillträde till. Om någon trots detta skulle röka vid lekplats kan personen avvisas. Om lekplatsen inte är tydligt avgränsad gäller förbudet i dess närmsta omgivning.

Störningar

Vi på Säfflebostäder AB har en service vi kallar för Störningsjouren. Detta innebär att om du exempelvis har en granne som för mycket oväsen så kan du ringa Störningsjouren som sedan kallar ut Securitas till rätt adress. Den störande hyresgästen debiteras då 1500 kronor för Securitas utryckning och får även hem ett varningsbrev. Upprepade störningar kan leda till avhysning.

Störningsjouren nås alltid efter kontorstid på 054-83 06 70.

Prata dock gärna först själv med den störande hyresgästen. Oftast löser sig störningen med en bra dialog.

Ta hänsyn

Ta hänsyn till dina grannar, speciellt mellan klockan 22:30-06:00 då de flesta människor vill sova.

Berätta för dina grannar att du ska ha fest ett par dagar i förväg. Då är det lättare att ha överseende med skratt och musik. Nästa gång är det kanske grannens tur att ha fest?

Du är alltid ansvarig för hur dina gäster beter sig i huset.

Kontakt
 • Störningsjouren

  Anmälan om störningar efter kontorstid

  Säfflebostäder AB

  054-83 06 70

  Ingen e-post tillgänglig

  Ingen besökadress tillgänglig

 • Marika Torstensson

  Planeringschef

  Säfflebostäder AB

  0533-68 17 06

  Hamngatan 4 B, Säffle

Senast uppdaterad • 2020-09-21