
Säffle kommun planerar trygghetspunkter för ökad beredskap
Kommunen arbetar med att ta fram så kallade trygghetspunkter, som en del av krisberedskapen.
Syftet är att ta fram ett alternativt sätt att kommunicera med allmänheten och en tillfällig samlingsplats som kan användas vid kriser och höjd beredskap, om behovet finns.
– Vi ser ett behov av att ha alternativa kanaler som vi kan använda om de vanliga sätten inte fungerar. Då blir trygghetspunkterna viktiga för att vi snabbt ska kunna ge människor information och stöd, säger Caroline Fröling, kommunikationsansvarig i Säffle kommun.
Information och stöd
Vid större samhällsstörningar, som exempelvis ett längre elavbrott, kan det bli svårt att informera om vad som händer i de ordinarie kanalerna. I sådana situationer kan trygghetspunkterna användas som tillfälliga samlingsplatser där invånare får information, till att börja med. På sikt kommer de även kunna erbjuda nödvatten, elektricitet, värme, första hjälpen och krisstöd.
Arbetet pågår
Arbetet är fortfarande i ett planeringsskede. Utgångspunkten är att kommunen ska kunna informera allmänheten och ge människor stöd även under störda förhållanden. Trygghetspunkterna tas fram i samverkan med de andra västvärmländska kommunerna och utgår från rekommendationer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
– Det här är en viktig satsning för att stärka vår lokala beredskap och säkerhet vid kris, säger Amanda Bäckström, säkerhetssamordnare i Säffle kommun.
Just nu pågår ett arbete med att se över var dessa trygghetspunkter bäst placeras, samt hur de ska bemannas och organiseras. Målet är att ha trygghetspunkterna utpekade inför beredskapsveckan i höst.