
Nu lanserar vi översvämningskartan – ett stöd vid höga vattenflöden i Byälven
En digital översvämningskarta över Byälven har tagits fram. Kartan är tänkt att vara ett stöd för att förebygga skador från högt vatten i framtiden.
Säffe kommun är med i Projekt Byälven, ett samverkansprojekt där vi tillsammans med Arvika kommun utvärderar översvämningsrisker och föreslår förebyggande åtgärder. Projektet har pågått sedan 2001.
En digital översvämningskarta är ett av de förslag på förebyggande åtgärder som man kommit fram till genom projektet.
Förebygga skador
Den digitala översvämningskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. visar översiktligt hur lågt områdena kring Glafsfjorden och Byälven ligger och ungefär vid vilken vattennivå de översvämmas om det blir höga vattennivåer. Kartan är tänkt som ett stöd för att enklare kunna förebygga skador från högt vatten i framtiden.
För att mäta översvämningsrisken används ofta begreppet återkomsttid, vilket är den genomsnittliga tiden mellan två översvämningar av samma omfattning. Ett flöde som har en återkomsttid på 100 år händer i genomsnitt en gång på 100 år.
– I kartan kan man tända olika lager som visar fyra olika återkomsttider; 100 år, 200 år, beräknat högsta flöde och nivåer motsvarande de högsta som var år 2019. Man kan då se vilka vägar, byggnader och jordbruksmark som ligger i riskzonen för höga vattennivåer längs Byälven, berättar Ida Persson, GIS-ingenjör i Arvika kommun.
%20(2)%20IMG_6639.jpg)
Höga vattenflöden i Byälven.
Förutse olika scenarion
Översvämningskartan kan vara användbar för att förutse olika händelseförlopp och för att kunna beräkna vilka olika typer av insatser, exempelvis slussöppning i Säffle eller aktivering av översvämningsskydd i Arvika, som kan påverka vattennivåerna.
– I Säffle och Arvika har vi stor erfarenhet av att jobba med höga vattennivåer. Den här kartan är ett bra verktyg för oss i det förebyggande arbetet och i planeringen av vilka olika åtgärder vi kan tänkas göra, säger Ida Olsson, säkerhetssamordnare, Säffle kommun.
Du hittar översvämningskartan och mer om Projekt Byälven på webbplatsen.