Trygghetsöverenskommelsen – vad har hänt under året och vad är på gång?
För drygt ett år sedan skrev Säffle Köpmannaföreningen, ICA-handlarnas förbund, Säfflebostäder, Fastighetsägarna, Lokalpolisen Säffle och Säffle kommun en gemensam trygghetsöverenskommelse.
Målet med överenskommelsen, som undertecknades i oktober 2023, har varit att öka tryggheten för invånare, besökare och butiksanställda samt jobba förebyggande med trygghetsskapande åtgärder, främst gentemot målgruppen barn och unga.
Vad har hänt sedan dess?
Stefan Källvik, ordförande i Säffle Köpmannaförening och medlem i ICA-handlarnas förbund, berättar om några av de aktiviteter som genomförts hittills:
"Vi har haft flera sammankomster där vi tillsammans i arbetsgruppen har diskuterat olika problematiker, men också hur vi både tillsammans och var och en kan bidra till olika lösningar. Ett exempel på en aktivitet i överenskommelsen är att polisen har genomfört konceptet "Trygg i butik" vid två tillfällen. Antalet anmälda brott har ökat efter att trygghetsöverenskommelsen skrevs, vilket beror på att butikerna numera anmäler alla brott. Detta har i sin tur gjort att polisen i Säffle har fått större resurser. Ett annat exempel på en trygghetsskapande aktivitet som genomförts under året är Sommarkul, där flera föreningar hade aktiviteter på Höglundaområdet under sommarlovet."
"Trygga tillsammans" anordnas av fastighetsägarna
En viktig del i handlingsplanen för trygghetsöverenskommelsen är en gemensam träff som anordnas av Säffles fastighetsägare, där man tillsammans bjuder in sina hyresgäster för att skapa samverkan och grannsämja.
"Upplevd trygghet handlar inte enbart om olika typer av praktiska åtgärder, såsom portlås och kameraövervakning, utan lika mycket om gemenskap och nätverk", säger Jonas Torpman, teknisk chef på Säfflebostäder.
Träffen som arrangeras av fastighetsägarna kallas "Trygga tillsammans" och kommer att gå av stapeln tisdag 26 november. Vid träffen kommer hyresgästerna få chansen att inspireras av föreläsaren och samhällsplaneraren Lina Zakrisson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som berättar om hur man skapar trygga miljöer. Kommunpolisen och Räddningstjänsten finns på plats för att berätta om hur de jobbar med trygghetsfrågor. Det bjuds även på fika.
"Vi som fastighetsägare i Säffle vill vara med och bidra till ett tryggt samhälle där våra hyresgäster trivs och mår bra", säger Maria Wikström från Säfflelundens Fastigheter.
Fortsatt arbete med trygghetsöverenskommelsen
Helena Karlsson, Säffle kommun, berättar att agendan börjar fyllas på med möten och aktiviteter inom trygghetsöverenskommelsen.
"Vi har påbörjat ett samarbete med Lars Ilmoni från ICA-handlarnas förbund. Han arbetar med liknande överenskommelser i hela Sverige och vi har tagit hjälp av honom för att lyssna in hur man jobbar med dessa frågor på andra platser, och vilka aktiviteterna man tycker är bra och mindre bra. I det pågående Interregprojektet ABC har vi möjlighet att jobba aktivt med olika samverkansgrupper, och trygghetsfrågor står högt på agendan hos många. Samverkan och engagemang är grundpelarna i trygghetsöverenskommelsen."
"Det är viktigt att vi alla hjälps åt och är aktiva i trygghetsarbetet, både vi fastighetsägare, polisen och kommunen", framhåller Sandra Rohman Wall, fastighetsägare i centrala Säffle.
Träffen "Trygga tillsammans" arrangeras med stöd av projektet ABC Across Border Collaboration, där man arbetar med att öka den lokala samverkan för att skapa en attraktiv och konkurrensstark landsbygd. Projektet finansieras av Interreg Sverige-Norge, Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Värmland och medverkande kommuner.