Säffle kommun först i Värmland med nya arbetsmetoden "Backa barnet"
Införandet av arbetsmodellen "Backa barnet" är en satsning som syftar till att tidigt identifiera och stötta barn i behov av extra stöd. Under fredagen undertecknades ett samarbetsavtal mellan Säffle kommun, Region Värmland och polisen.
"Backa barnet" är en gemensam arbetsmodell för att säkerställa
barns rättigheter, tidigt uppmärksamma barns behov
och ge samordnat stöd. Kärnan i modellen är ett personcentrerat arbetssätt som utgår från barnets behov och förutsättningar. Det innebär att se, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för just det aktuella barnet.
Genom ett nära samarbete mellan kommun, region och polis är målet att ingripa så tidigt som möjligt vid tecken på att ett barns behov inte tillgodoses.
Backa barnets utgångpunkt är varje barns behov av trygghet, tillhörighet, omsorg, fritid, hälsa och utveckling. Det handlar i stort om att vi ska agera mycket tidigare. Det ska inte behöva gå så långt så att ett barn far illa och det blir aktuellt med en orosanmälan till socialtjänst. Genom Backa Barnet får alla parter - kommun, polis och region - ett gemensamt verktyg, säger Malin Sjöman, folkhälsosamordnare
"Backa barnet" har sedan 2019 gemensamt utvecklats av Region Skåne, Polismyndigheten och Ystads kommun. "Backa barnet" verkar för att alla barn ska vara trygga, ha samma möjligheter att utvecklas och få stöd i tid.
Så fungerar "Backa barnet"
Varje barn som bor i en kommun där polisen, kommunen och hälso- och sjukvården gemensamt beslutat att arbeta utifrån "Backa barnet" omfattas automatiskt av modellen.
Hur märker du av "Backa barnet"?
- "Backa barnet" följer ditt barn som en naturlig del i de verksamheter som hen möter under sin uppväxt.
- Det kan till exempel vara på barnmorskemottagningen, barnavårdscentralen (BVC), skolans utvecklingssamtal och på hälsosamtalen hos skolsköterskan.
- Barn och vårdnadshavare är delaktiga och kan påverka innehållet i det stöd som erbjuds.
- Alla verksamheter som ingår i "Backa barnet" har samma arbetssätt och gemensamma verktyg.
Källa: backabarnet.se
Under en högtidlig ceremoni i stadshuset skrevs överenskommelsen under av representanter från de olika aktörerna, däribland kommundirektör Ingemar Rosén, Nina Blomgren från Region Värmland, Carola Skanse från lokalpolisområde Arvika och Ulrika Kvarnström från NOA/Backa barnet.
Initiativet lyfts fram som ett unikt och viktigt steg mot att stärka stödet för barn och unga i Säffle.
Vi ser detta som en fantastisk chans att samverka över gränserna och skapa en gemensam bild av hur vi bäst kan stötta dessa barn, säger Ingemar Rosén, kommundirektör
Två utbildningsdagar har redan genomförts i Dalsland där 24 personer från region, polis och kommun utbildades. Nästa steg i arbetet blir att utbilda medarbetare inom bland annat skola, socialtjänst och polisen för att snabbt och effektivt kunna sätta igång arbetet med "Backa barnet" i Säffle.
Under fredagseftermiddagen markerades startskottet för "Backa barnet" genom en samling för 120 inbjudna personer från kommun, region och polis med föreläsning och tårta.