Bild
Kontakt

Nya restiktioner för gym, butiker och platser för privata sammankomster

Driver du gym, sportanläggning, butik, badhus eller andra platser för privata sammankomster? I så fall omfattas du av nya regler för hur du ska begränsa antalet besökare.

Regeringen har från den 10 januari med stöd av den nya lagen fattat beslut om en ny förordning kallad begränsningsförordningen. Den nya förordningen innebär att rättsligt bindade regler införs för:

 • Gym- och sportanläggningar
 • Badhus
 • Butiker och gallerior
 • Platser för privata sammankomster

För butiker, gym och sportanläggningar inomhus samt badhus innebär de nya reglerna att det blir obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande.

Maxantalet ska dokumenteras, och får inte överskridas. För besökare ska det skyltas vid alla entréer vilket maxantalet är. Det ska erbjudas möjlighet att tvätta händerna, eller så ska det finnas handdesinfektion.

Genom begränsningsförordningen införs dessutom en maxgräns på åtta deltagare vid privata sammankomster som till exempel i festlokaler, föreningslokaler och
andra platser som hyrs ut.

Mer information om de nya restriktionerna hos Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 Länk till annan webbplats.

Kontakt
 • Pia Proper

  Näringslivschef

  Kommunledningskontoret

  0533-68 10 22

  Kanaltorget 2A, Säffle

Senast uppdaterad • 2021-01-11