ame
Kontakt

KC Arbetsmarknadskunskap

Schema för dig som deltar i undervisning

Skrivarstuga måndagar klockan 13
Arbetsmarknadskunskap onsdag klockan 13

Här nedan kan du få tips om hur du närmar dig arbetsmarknaden och skriver ansökningshandlingar.

Grunderna i att söka jobb hittqar du i bilden här ovan.
Att söka jobb innbär att att hela tiden förbättra sina ansökningar och utvecka dina kontakter med arbetsgivare och CV och brev. Ta lärdom av det som inte fungerat tidigare helt enkelt. Lycka till!

Varför är det ibland svårt att få ett jobb?

Frågan om varför det ibland tar tid att få ett jobb och ibland känns omöjligt är inte alltid så lätt att besvara men det finns några hinder på vågen till ett nytt jobb.

 • Arbetsmarknaden: Många med rätt kompetens söker samma jobb skapar hög konkurrens.
 • Utbildningsnivå: Utbildning är inte allt men många gånger krävs en viss utbildning för ett visst jobb.
 • Erfarenhet: Saknar erfarenhet
 • Hälsa: Psykisk eller fysisk ohälsa
 • Ålder: För ung eller för gammal
  Af/ Myndigheter: Man får inte tillräckligt med hjälp av samhället eller andra
 • Ansökan: Om CV och brev inte är tillräckligt bra.
 • Kontakter: Man saknar bra kontakter
 • Förberedelse: Man förbereder sig inte tillräckligt
 • Inställning: Man ser inte alltid möjligheterna
 • Tillfälle/Tur: Man söker arbete vid fel tillfälle.

Om man upplever att något av ovanstående är ett hinder i arbetssökandet gäller det att utarbeta en strategi för att komma vidare.

 • Arbetsmarknaden. Om man inte kan få jobb på nära håll så behöver man kanske fundera på att pendla eller flytta dit där Jobben finns. Är inte det möjligt så får man överväga att söka andra jobb på närmare håll.
 • Erfarenhet efterfrågas ofta av arbetsgivaren. Erfarenhet kan du skaffa genom att söka praktik inom yrket.
 • Hälsan är alltid viktig. Det personliga måendet påverkar dig på många sätt. Är din hälsa ett hinder för att komma ut i arbete så finns det hjälp att få. Besök din vårdcentral. Det finns även särskilda stöd hos arbetsförmedlingen för den som har en funktionsvariation, missbruk, psykiska besvär eller andra hälsorelaterade problem.
 • Ålder. Har du lång erfarenhet av arbetslivet och utvecklat dina sociala färdigheter eller en färsk utbildning och ett öppet synsätt. Använd dina argument i din ansökan. Det gäller att få arbetsgivaren att förstå att du är en tillgång på arbetsplatsen oavsett ålder
 • Ansökan: Det är viktigt att inte skicka samma ansökansbrev till alla jobb man söker. Med riktad ansökan ökar dina chanser att få napp. Det finns många sätt att utforma sitt CV och brev på ett sätt som tilltalar arbetsgivaren. Här nedan finns några av de viktigaste sakerna att tänka på. Lycka till!

Allt i ett kliv eller steg för steg?

Ibland måste man ärma sig ett arbete steg för steg. Det kan innebära praktik, studier, planering mm.

 

Att söka arbete med struktur

BILD TRAPPA...

 

Allt i ett kliv eller steg för steg?

BILD TRAPPA...

Ett viktigt verktyg?

I den här guiden kommer du att få hjälp med att skapa ett CV, men innan vi börjar så bör man känna till syftet med ett CV. Eftersom många ibland söker samma jobb och konkurrensen ofta är hård kring ett jobb, är det viktigt att vara noggrann och konsekvent. Många som söker jobb ser ett CV som en ren formalitet och missar därmed möjligheten att "sticka ut" från mängden.

Ditt CV och brev är ett verktyg för att övertyga arbetsgivaren om att du är rätt person för jobbet. Att skriva CV och personligt brev är något man blir bättre på med tiden och det är inte lätt att få till bra formuleringar vid första försöket. Ta gärna inspiration av andra när du skriver men undvik att kopiera.

Det finns många bra mallar för CV på nätet. Om du använder en mall online så är det viktigt att du har koll på inloggningsuppgifter så du kan redigera ansökningshandlingarna när det behövs. Välj inte första bästa mall på sidan då det är troligt att andra har gjort samma sak. Du vill ju sticka ut ur mängden såklart ;)

 

Ditt CV skvallrar om dig

 • Om ditt CV innehåller stavfel, meningar börjar med liten bokstav eller det saknar vissa kontaktuppgifter så kan du riskera att uppfattas som slarvig och inte tar din ansökan på allvar.
 • Lämnar du ett skrynkligt CV som du haft i fickan så ger det inte heller ett bra intryck.
 • Om det är svårt att hänga med i texten och hitta information så kan det uppfattas som att man är oorganiserad
 • Om man skriver jättemycket text och ditt CV blir för långt, så kan arbetsgivaren tänka att man har svårt att avgränsa sig och sätta punkt.
 • Din e-postadress ska vara så lätt att utläsa som möjligt. Mindre bra är till exempel. jedi.partyboy-2342@hotmail.com.
  Gamla e-postadresser från när man var yngre kanske inte speglar den man är idag.
 • Tänk på att du och din blivande arbetsgivare ibland lever i två olika världar och att ni bör mötas i arbetsgivarens.

Det är du som gör jobbet

Kanske det viktigaste av allt är att inte förlita sig på ett bra CV. Det krävs mer för att få ett arbete.
Att skicka sitt CV till arbetsgivare via e-post ger sällan resultat. Man behöver ofta ta en personlig kontakt så din ansökan inte bara en i mängden. Samtidigt visar du att du är tillräckligt intresserad för att besöka arbetsgivaren. Ring gärna och boka ett kort möte och fråga när det är möjligt att komma in och lämna CV och berätta lite om dig själv och varför du är intresserad av arbete på just den arbetsplatsen. Det kan kännas lite obekvämt i början såklart, men ger ofta mycket bättre utdelning i slutändan.

Då är vi redo att sätta igång!
____________________________

Många brukar skriva namnet samt CV överst på papperet, så här:

Kalle Karlsson CV (foto)

Gatuvägen 10
123 45 Storstaden
Telefon 0712 345678
kallekarlsson@gmail.com

Presentation

Jag är en framåt kille som tycker om att arbeta. I framtiden ser jag mig själv inom äldrevården eftersom jag trivs mycket bra med att hjälpa andra. Mina sociala förmåga är mycket god och jag har lätt för att ta nya kontakter. Framför allt tycker jag om fysiska och sociala arbeten och backar inte när jobbet är krävande.

Utbildning

2005 juni - 2008 augusti
Vårdskola Vårdgymnasiet i Vårdby
Skolan erbjöd grunder inom vårdkunskap och en bra förberedelse inför ett yrkesliv inom vården.
I utbildningen ingick 10 veckors praktik varvat med teori.

2019 oktober
HLR-kurs Hjärteby kommun
En tvådagarskurs i hjärt-lungräddning. Innehöll en teoretisk dag och en praktisk

Arbeten

2005 juni - 2005 augusti
Gräsklippning Sommarjobb, Gräsbys kommun
Mina arbetssysslor på kommunen var mest inom gräsklippning men även andra uppgifter kunde förekomma som till exempel skräprensning kring samhällets vägar och trottoarer.

2006 juni - 2011 oktober (Helger under vår och sommar)
Vårdare Liljans vårdhem i Vårdby
Under dessa år hjälpte jag till med vård av demenssjuka. Ett varierat och socialt arbete som gav mig mycket samtidigt som jag också fick en chans att göra livet lite bättre för hemmets brukare. Min chef visade uppskattning då jag hittade nya lösningar i avdelningarnas rutiner. Dessa rutiner används än idag på vårdhemmet.

Övriga erfarenheter

2018 juni - Nuvarande
Kassör Uppdrag inom hyresgästförening, Säffle.
Uppdraget innebär att hålla reda på föreningens ekonomi

2016 juni - 2018 augusti
Tränare Fotens bollklubb
Arbetade ideellt på helger och kvällar inom fotbollsklubben som tränare för pojkar och flickor i åldrarna 10 till 15 år.

Körkort

B Kort - Har tillgång till bil

Språkkunskaper

Svenska - Modersmål.
Engelska - Goda kunskaper i tal och skrift.
Tyska - Grundkunskaper i tal och skrift.

Referenser

Här skriver du namn och kontaktuppgifter på tidigare chef eller verksamhetsansvarig på ett tidigare arbete som kan intyga att du varit en tillgång i arbetet och kan rekomendera arbetsgivaren att anställa dig. Det är viktigt att du kontaktar din referensperson innan du uppger personen i ditt CV.

 

Vill du vänta med att ange referens kan du istället skriva "Lämnas vid begäran" Då kontaktar du din referens i samband med att du får ett positivt svar på din ansökan.

Varför ska man anställa just mig

Ett personligt brev eller "Ansökan" som det också kallas är ett dokument som berättar om vem du är, dina styrkor, varför du sökt en viss tjänst och varför du är lämpad för jobbet du söker. Det personliga brevet är ofta svårast att skriva och det finns många möjligheter men också en del fällor på din väg mot en konkurrenskraftig ansökan.

En viktig regel är att hålla tonen positiv och fokusera på vad du tror arbetsgivaren är intresserad av att läsa och inte nödvändigtvis vad du vill berätta om. Att ha information om företaget du söker till kan också hjälpa dig att hitta fram till ett bra personligt brev.

Sist men inte minst, att referera till tidigare kontakter du tagit med chef eller andra personer på arbetsplatsen ger en känsla av att du redan är på väg in i företaget. Men mer om det lite senare.

Vi tar det från början

Lär dig om företaget

Ju mer du kan om arbetsplatsen/företaget och tjänsten du söker desto bättre. Det blir lättare att anpassa annonsen när du vet vad företaget du söker jobb hos i helhet arbetar med och vad de har för företagskultur. Det är också ett sätt att visa sig nyfiken och engagerad. Kunskap om företaget är bara positivt och en trygghet för dig i din kontakt med dem.

Exempel på var du hittar information om företaget

 • Företagets hemsida
 • Sociala medier
 • Vänner och bekanta
 • Media, mm.

Starta med att lägga in dina kontaktuppgifter som du gjorde i ditt CV. Det är en fördel om stilen på CV och brev matchar varandra och hänger ihop stilmässigt. Det visar att du bryr dig om detaljer och helheten. Tänk på storlek och typsnitt samt eventuella färger. Om du hellre vill ha ditt foto på brevet så går det också bra men då bör du ta bort det på ditt CV.

Gatuvägen 10
222 33 Staden
Telefon 0700 0010101
mailadress@mail.com

Inledningen är viktig. Precis som när du börjar läsa en bra bok så ska arbetsgivaren också vilja läsa vidare.

Två exempel på inledningar man ska undvika

Hej !

Mitt namn är Karl och är 31 år. Jag bor i Säffle med min sambo och min hund Fido. Vi flyttade till Säffle för ett år sedan.
Vad du heter och var du bor kan man läsa sig till i adressfältet och vem du är som privatperson kan vara intressant men inte så viktigt att det placeras överst i din ansökan

Hej!

Jag är en ansvarsfull och lojal person som kan arbeta både i grupp och enskilt....
Ansvarfull och lojal förväntar sig arbetsgivaren redan att du är. Att man kan arbeta tillsammans med andra eller ensam har blivit en fras man använder rutinmässigt i personliga brev idag även om informationen kan vara viktigt.


Två exempel bättre inledningar

Hej Oskar!

Tack för ett givande samtal förra veckan. Informationen jag fick av dig om Industri AB var intressant och vill gärna anmäla mitt intresse för arbete hos er om det skulle öppna sig en möjlighet. Som jag sagt tidigare så har jag erfarenhet av....
Detta förutsätter att du ringt innan till chefen Oskar och ställt bra frågor till honom som du fått svar på. Att inleda på ett personligt sätt gör att man måste läsa vidare och arbetsgivaren känner att du riktar dig till just honom och hans företag.

Hej Oskar!

Jag tycker att Industri AB verkar vara en utvecklande och spännande arbetsplats då ni arbetar med många olika projekt där min kompetens stämmer väl in. Ni har en bra och informativ hemsida där jag kan se en tydlig koppling till mina nuvarande kunskaper.
Detta förutsätter att du satt dig in i företaget och läst det du kan hitta om det. En inledning som denna visar att du är intresserad av företaget och engagerad i ditt arbetssökande

...Och hur fortsätter man?

Fortsättningen är också viktig. Här gäller det att visa vem du är eller kan bli i arbetlivet.

Brevet ska inte innehålla:

 • Vad du inte kan eller sådant du känner dig osäker på
 • Information som förminskar dina kunskaper
 • Hälsoproblem
 • Stavfel

Brevet ska helst innehålla:

 • Hur du använt dina kunskaper i tidigare arbeten
 • Exempel på när du fått uppskattning för något du gjort
 • Luft mellan stycken

Börja med att stolpa upp olika delar som  du vill ha med som känns unika för dig och som arbetsgivaren  troligen vill läsa om
Tillexempel:

 • Beröm för jämna svetsfogar av chefen på Fabriken AB
 • Ställt upp för kollega i kris på praktiken
 • Jobbat extra när det behövs
 • Förbättringsarbete på Järn AB

Sedan gäller det att passa in dessa i ditt brev.

....Mina tidigare arbeten har varierat i arbetsuppgifter från mekanik till svetsjobb och jag känner mig säker i arbetet när det gäller hantverkskunskaper... Jag har tidigare fått beröm för att jag gärna ställer upp på extraarbete och övertid om det skulle behövas och jag trivs med ett högt tempo. Att vara kreativ och lösningsfokuserad och engagerad i mitt arbete är också en av mina främre egenskaper.... På Järn AB framförde jag idéer för att effektivisera arbetet vilket kom att öka produktionstakten på företaget... Jag har lätt för att möta andra människor och ställer upp för mina medarbetare vilket jag tidigare blivit uppskattad för...

...om jag inte har erfarenhet eller yrkesutbildning då?

Såklart kan man skriva ett bra brev utan att ha många erfarenheter och avancerade utbildningar.

 • Du skaffar dig erfarenheter i privatlivet som kan ge dig viktiga egenskaper i arbetet.
 • Att få arbetsgivaren att förstå att du är engagerad blir extra viktigt
 • Lär dig mer om vem eller var du söker jobbet och försök att göra din ansökan så personlig som möjligt.
 • Utnyttja eventuella kontakter för en ingång till företaget och försök skaffa dig nya kontakter. Börja med att inventera dina vänner och bekanta och fundera på om någon av dem kan hjälpa till.

Avlutning...

Här kan du berätta lite om dig själv som privatperson och dina fritidsintressen. T.ex.

Jag är uppväxt, bor och trivs i Småstads kommun. Just nu bor jag och min sambo i lägenhet men drömmer om att köpa hus så snart som möjligt. på min fritid spelar jag fotboll i Småstads fotbollsklubb och umgås med mina vänner.

<< Tillbaka
Kontakt
Senast uppdaterad • 2024-02-23