Du är här: Start / Nyheter / Så klarar du maten i rötmånadstider

Så klarar du maten i rötmånadstider

Varma sommardagar och rötmånad – då är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Tänk på några viktiga saker så slipper du magsjuka i sommar.

I slutet av juli börjar den varma och fuktiga period vi traditionellt kallar rötmånaden. Men det är egentligen vädret som avgör om det är rötmånad för maten eller inte. Varma och fuktiga dagar trivs bakterier och mögel som kan göra oss sjuka allra bäst. Men råden är egentligen desamma som under andra tider på året.

Just i år är dessa råd extra viktiga då färsk kyckling innehåller mer bakterier (campylobacter) än vanligt.

  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Håll kall mat kall – låt inte maten stå framme i värmen.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
  • Genomstek alltid kyckling och köttfärs.
  • Ha rätt temperatur i kylskåpet – 4 grader är lagom.Släng inte mat i onödan. Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka!

Källa: Livsmedelsverket

den 10 juli 2017 08:25 Visa fler nyheter från Boende &miljö

Sidan uppdaterad den 10 juli 2017

Lämna synpunkt på sidan